30/Jan/2018

Stok achter de deur

Influsso 0
Afgelopen weekend sprak ik op een verjaardag een vriendin. Ik had haar al even niet gezien en ze had wat van me op LinkedIn langs zien komen. 'Oh ja, je hebt je laatste column voor de krant geschreven'. Een andere vriendin viel haar bij.
Direct ging er door mij heen 'Ojee, ik heb wat beloofd en dat ben ik nog niet nagekomen'. Want in mijn bericht op LinkedIn had ik vermeld dat ik doorging met het schrijven van columns, maar dan via mijn site. En hieraan had ik nog geen vervolg gegeven. Door de vraag werd ik direct getriggerd.

Op het moment dat ik het op LinkedIn plaatst was ik erg gemotiveerd om elke 4 weken een column te schrijven. Het was ook mijn eigen keuze. Ik was, zoals ze het noemen, intrinsiek gemotiveerd. Toch werd mijn aandacht op andere zaken gericht en verdween het schrijven van de column op de achtergrond. Op het moment dat we het erover hadden, kwam bij mij direct naar boven dat belofte schuld maakt. Vandaar dat ik direct tijd heb vrijgemaakt om te schrijven.

Ik zie hierin meteen het effect van het delen van je doelen, voornemens en acties met anderen. Doordat ik mijn voornemen naar buiten heb gebracht, voelde ik me nog meer verbonden met het door mij gestelde doel. Naast een belofte aan mezelf, heb ik ook een belofte aan anderen afgelegd. En die zorgen er op enig moment voor mij eraan te herinneren wat ik ook alweer wilde.

Het is heel menselijk om weer terug te vallen in oude gewoontes. Hoe graag we ook iets willen, we zijn geneigd om door te gaan op de oude weg en te vergeten dat we een nieuwe weg zijn ingeslagen. We laten ons leven door de waan van de dag.
Zo op het einde van deze eerste maand van het jaar is het goed om de balans op te maken. Hoe staat het met jouw voornemens en doelen? Heb je er voldoende aandacht aan gegeven? Of heb je net als mij een stok achter de deur nodig om weer scherp te worden?
Of misschien start je nu met het maken van voornemens, van doelen en acties? Uit ervaring kan ik spreken: deel deze met anderen. Hierdoor vergroot je de kans dat je ook daadwerkelijk het gewenste eindpunt bereikt.


Laat een reactie achter