Influsso

Loopbaanbegeleiding

De onderstroom, dat is wat je van nature bent en wat je echt in je hebt. De bovenstroom is hoe je gevormd bent en hoe je nu in het leven staat: door je afkomst en je opvoeding, maar ook door opleidingen en (werk)ervaringen die je hebt opgedaan. Dat kan op een bepaald moment behoorlijk uit elkaar lopen en dat merk je wanneer je twijfelt of je op de juiste plek zit. De bedoeling van loopbaanbegeleiding is die stromen weer zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen, zodat je voelt dat het klopt. Dan ben je 'in flow'.

Loopbaanbegeleiding is een zoektocht waarin je even pas op de plaats maakt, goed in je vel komt te zitten en je blik op de toekomst richt. Met als eindresultaat een concreet plan, samengesteld aan de hand van verschillende scenario's die je zelf hebt uitgedacht. Daaruit haal je een plan dat voor jou haalbaar is, met concrete acties die je gaat ondernemen.

Het vinden van een nieuwe baan is geen eenvoudige klus. Alleen een goede brief schrijven is niet (meer) voldoende. Het is belangrijk om tussen de vele sollicitaties er positief uit te springen. Hoe doe je dat? Deze hele praktische zaken komen aan bod bij 'Het vinden van een nieuwe baan'.
Loopbaanbegeleiding is een specifiek traject voor iedereen met vragen over hun loopbaan. In het kennismakingsgesprek kun je aangeven waar je naar op zoek bent; je vraagt je bijvoorbeeld af of je op de juiste plek zit of je wilt iets anders, maar je weet niet precies wat. Met loopbaanbegeleiding maak je een pas op de plaats en neem je de rust om te kijken waar je staat en wat je mogelijkheden zijn.

In dit maatwerktraject doorloop je diverse stappen, waarbij je op zoek gaat naar wat er bij je past. Daarbij kijk je naar je kwaliteiten, naar wat je belangrijk vindt en naar waar je kansen op de arbeidsmarkt liggen. Dat resulteert in een feitelijk actieplan dat je hebt samengesteld aan de hand van verschillende scenario's. Het wordt een plan dat voor jou realiseerbaar is met concrete acties die je gaat ondernemen. Soms kan het plan direct in gang worden gezet, maar het kan ook betekenen dat er eerst nog randvoorwaarden gerealiseerd moeten worden, bijvoorbeeld omdat je er een opleiding voor nodig hebt. Het loopbaanplan geeft je de handvaten waarmee je kunt blijven werken aan het geformuleerde einddoel. Dat zorgt ervoor dat je nieuwe energie krijgt en beter in je vel zit.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij op zoek bent naar een andere baan. In alle gevallen betekent het dat je (weer) gaat solliciteren. Een goede sollicitatiebrief en Curriculum Vitae zijn hiervoor heel belangrijk. Maar niet voldoende. Want hoe val je op tussen al die andere sollicitaties? Hoe vind je vacatures? Als je uitgenodigd wordt op gesprek, wat kun je dan verwachten, hoe kun je je goed voorbereiden? Hoe maak je een goede indruk? Met het vinden van een nieuwe baan zorg je dat je goed voorbereid voor deze zoektocht, maar ook dat je met vertrouwen kunt solliciteren.

In dit maatwerktraject bepaal jij waar je aandacht aan geeft. Je kunt hierbij denken aan:
  • Het schrijven van een sollicitatiebrief;
  • Het opstellen van een Curriculum Vitae;
  • Werken met LinkedIn/zakelijk netwerkbeheer;
  • Het opstellen van een LinkedIn profiel;
  • Solliciteren via internet en social media;
  • Wat is netwerken en hoe gebruik ik het bij het vinden van een baan;
  • Het voorbereiden en voeren van een sollicitatiegesprek.

Waarvoor je ook kiest, je krijgt praktische handvaten waarmee jij, op een voor jouw prettige wijze, de arbeidsmarkt kunt gaan benaderen.

Wie zijn bestemming kent,
vindt de weg.

Lao Tze