12/Sep/2016

September is oogstmaand

Van droom naar werkelijkheid

Teruggekomen van vakantie besef ik me dat het jaar hard gaat. Het is al september. September staat voor het einde van de zomer, het begin van de herfst. September is de oogstmaand. Oogsten dat doen we graag, het is het plukken van de vruchten. Het plukken van een appel van de boom kan alleen nadat een heel proces succesvol is geweest. Zo heeft de appelboom na de oogst van het afgelopen jaar zijn bladeren verloren, de aandacht was bij de wortels. In de lente kwam er bloesem aan de boom en daarna blad. De knopjes van de bloesem die het gered hebben, gaan groeien en worden een appel. De appel die jij kunt oogsten en opeten.

De basis
De weg die de appel heeft afgelegd, kun je vergelijken met de weg die je aflegt om je dromen te realiseren. In de winter, als er geen blad aan de boom zit, lijkt het een nutteloze periode te zijn voor de appelboom. Maar juist deze periode is essentieel om uiteindelijk de vruchten te kunnen plukken. Zo is ook bij het bereiken van jouw doel het allereerst heel belangrijk om een doel te hebben. Een doel dat je heel helder kunt beschrijven, iets wat je heel graag wilt, iets waar je in gelooft.
De volgende stap volgt dan vaak automatisch. Je leeft je helemaal in, in je droom, waardoor je er graag met anderen over spreekt. Je deelt en krijgt nieuwe informatie en kennis. Met behulp van deze nieuwe inzichten kun je een plan gaan maken. Des te concreter je plan is, des te groter de kans is dat je het plan ook tot uitvoering kunt gaan brengen.

Het kritieke punt
Om een plan tot uitvoer te brengen, zul je eerst de beslissing moeten nemen dat je er ook daadwerkelijk voor gaat. Soms heb je dat al in je onbewuste gedaan, maar soms heb je ook anderen nodig. Neem de tijd die je nodig hebt om de beslissing te nemen. Als je niet volledig achter je droom en je plan staat, gaat het geen succes worden. En zo gauw de beslissing genomen is, dan kom je in actie. Je gaat je plan realiseren. Stap voor stap.
Je hebt je goed voorbereid, maar in de praktijk kun je onverwachte problemen tegenkomen. Dit vraagt je om te volharden, om te vallen en weer op te staan. Misschien je acties bij te stellen. En uiteindelijk mag je de vruchten plukken van je inspanningen.

Het lijkt zo eenvoudig, deze beschrijving van droom naar werkelijkheid. Toch hebben we vaak moeite om te kunnen oogsten. Wil jij je dromen realiseren maar je weet niet hoe, of heb je je droom nog niet helder? Vraag hulp en laat je ondersteunen.